Ytliga blodkärl eller Rosacea drabbar miljontals människor över hela världen.
Denna ofta missförstådda åkomma kännetecknas av rodnad i ansiktet och ytliga blodkärl som blir synliga på huden. För många kan rosacea ha en betydande inverkan på livskvaliteten, vilket gör det viktigt att förstå dess symptom och behandlingsmöjligheter.
Vad är rosacea?
Rosacea är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom som främst drabbar ansiktet. Den kännetecknas av återkommande perioder av rodnad, synliga blodkärl och ibland akneliknande utslag. Sjukdomen påverkar oftast de centrala delarna av ansiktet, såsom panna, näsa, kinder och haka.
Definition
Rosacea har ett cykliskt förlopp med perioder av försämring och förbättring. Det finns fyra huvudtyper av rosacea:
- Erythematotelangiectatic rosacea (ETR): Kännetecknas av ihållande rodnad och synliga blodkärl.
- Papulopustulös rosacea (PPR): Uppvisar rodnad, svullnad och akneliknande utbrott.
- Phymatous rosacea: Leder till hudförtjockning och ojämn hudstruktur.
- Okulär rosacea: Påverkar ögonen och kan orsaka inflammation.
Förekomst
Rosacea drabbar vanligtvis personer över 30 års ålder och är mer förekommande hos kvinnor än män. Enligt en studie av Berg och Lindén (1989) var prevalensen för rosacea 10%. Sjukdomen är vanligare hos personer med ljus hy och förekommer oftare i norra Europa.
Riskfaktorer
Flera faktorer kan öka risken för att utveckla rosacea:
- Genetik: Det finns en ärftlig komponent, och personer med familjehistoria av rosacea löper högre risk.
- Hudtyp: Individer med ljus hy och de som lätt rodnar av värme och stress är mer benägna att drabbas.
- Ålder: Rosacea utvecklas vanligtvis mellan 30 och 50 års ålder.
- Miljöfaktorer: Sol och kroniska hudskador från solexponering kan vara bidragande faktorer.
- Immunsystem: Störningar i immunsystemet och ökad nervkänslighet kan spela en roll.
Den exakta orsaken till rosacea är fortfarande okänd, men forskning pågår för att bättre förstå sjukdomens uppkomst och utveckling.
Vanliga symptom vid rosacea
Rosacea är en kronisk hudsjukdom som kan ge upphov till flera olika symptom. Dessa symptom varierar från person till person och kan förekomma i olika grad. Här är de vanligaste tecknen på rosacea:
Rodnad
Det mest framträdande symptomet vid rosacea är rodnad i ansiktet. Denna rodnad uppträder oftast på kinderna, näsan, pannan och hakan. Till en början kan rodnaden vara tillfällig och utlösas av faktorer som heta drycker, alkohol eller kryddstark mat. Med tiden kan rodnaden bli mer permanent och ihållande. Många personer med rosacea beskriver en stickande eller brännande känsla i huden i samband med rodnaden.
Synliga blodkärl
Ett annat vanligt tecken på rosacea är synliga blodkärl i ansiktet, även kallat telangiectasia. Dessa ser ut som tunna, röda linjer på huden och är egentligen utvidgade blodkärl nära hudytan. De kallas ibland felaktigt för ”brustna ådernät” men är i själva verket en följd av hudens minskade elasticitet vid rosacea.
Utslag och knottror
Rosacea kan också orsaka utslag som liknar akne. Dessa utslag består av små knottror och ibland varblåsor (pustler). Till skillnad från vanlig akne förekommer dock inga vita eller svarta pormaskar vid rosacea. Utslagen uppträder vanligtvis på kinderna, näsan, pannan och hakan.
Vi på Hudkliniken Skåne behandlar rodnader och ytliga blodkärl med hjälp av vår intensivt pulserande ljus (IPL)/ laser.
Jag vill bli kontaktad
Har du någon fråga eller fundering? Skriv in dina uppgifter så kontaktar vi dig snarast.
Du kanske även vill läsa om:
Kan alla behandlas?
Gravida och ammande får inte behandlas, likaså patienter med ALS, Myastenia Gravis (muskelsjukdom) och känd allergisk reaktion mot någon av ingredienserna i Botox.
Hur går behandlingen till?
Behandling med Botox är en snabb, enkel, smärtfri och säker procedur. Ingreppet tar inte mer än 10-20 minuter.
Med hjälp av en micro-nål injiceras individanpassade volymer av Botox in på flera väldefinierade ställen i de små ansiktsmusklerna. Sticken känns små och närmast smärtfria. Eftersom nålen är tunn och endast mycket små mängder vätska injiceras är det upplevda obehaget litet. Många patienter likställer känslan med ett myggbett. Ingen bedövning behövs (om du som patient inte önskar det).
Behandlingen tar i regel ca 15 min och man kan återgå direkt till sina dagliga göromål.
Vad kan Botox ge för biverkningar?
Biverkningar efter botoxbehandling är ovanliga. Vanligast är blåmärken och svullnad vid injektionsområdet. En mild huvudvärk kan i sällsynta fall uppkomma efter behandlingen och går oftast över av sig själv.
I vissa fall förekommer en lätt rodnad, pirrningar och ömhet på injektionsstället. Huvudvärk kan uppstå 1-2 dagar efter behandling och är av snabbt övergående karaktär. I ytterst sällsynta fall kan ögonlocket/ögonlocken hänga ner (s.k. ptos) efter behandlingen av pannan och eller bekymmersrynkan. Tillståndet normaliseras inom loppet av några veckor-månader. I ovanliga fall kan ämnet även sprida sig och bedöva andra muskler än de som avsågs med behandlingen, detta kan leda till slokande ögonlock eller asymmetri i dina ansiktsdrag.
En viss känsla av tyngd över ögonlocken kan inträffa och är vanligare hos äldre och särskilt hos individer med breda pannveck och livlig mimik. Tyngden och de funktionella besvären man får av att inte kunna höja ögonbrynen är besvärande för vissa de första 2-3 veckorna efter en behandling, men är inte att förväxla med ptosen där ögonlockets muskel förslappats med oförmåga att öppna ögat helt som följd.
Allergiska reaktioner är mycket ovanliga och medicinsk hjälp och beredskap finns på kliniken.
Vad ska jag tänka på efter behandlingen?
- Massera inte det behandlade området inom 24 timmar.
- Ligg inte ner inom 4 timmar efter behandling.
- Undvik aktivitet som orsakar rodnad inom 24 timmar så som fysisk träning och bastubad.
- Lägg inte make-up på det behandlade områdena inom 6 timmar efter behandling.
- Använd Paracetamol (Panodil eller Alvedon) vid behov.