Vad är Botox och Azzalure?
Botox och Azzalure innehåller botulinumtoxin som blockerar signalen mellan nerv och muskel eller svettkörtel. Det är ett beprövat läkemedel som används inom sjukvården sedan 1982, t ex för att behandla muskelkramper. Resultaten syns ofta redan efter 3-4 dagar, maximal effekt uppstår efter 10-14 dagar. Efter några månader avklingar effekten och tillståndet återgår till ursprungsläget.
Rynkor i ansiktet
Rynkor mellan ögonbrynen bildas när musklerna upprepade gånger dras samman, vilket gör att huden veckar sig. Detta kan ge intrycket av att man ser arg eller bekymrad ut. Ofta är en toxinbehandling tillräcklig för att åtgärda detta, men i vissa fall kan en fillerbehandling behövas för att uppnå bästa möjliga resultat.
Hyperhidros (Svettbehandlingar)
Hyperhidros (överdrivna svettningar) är ett tillstånd som kännetecknas av överdriven svettning, vilket innebär en onormalt stark reaktion på stress och fysisk ansträngning. Hos personer med hyperhidros är det sympatiska nervsystemet överaktivt, vilket leder till fler impulser till svettkörtlarna.
Cirka 5 % av befolkningen har primär lokaliserad hyperhidros, ett tillstånd som kan vara ärftligt och oftast börjar redan i barndomen. Svettningen är ofta lokaliserad, med områden som händer och fötter (25-30%), ljumskar, armhålor (50%) och ansikte (20%) som vanligtvis drabbas. Svettningen uppstår symmetriskt och avtar under sömn.
Hyperhidros kan behandlas effektivt med Botulinumtoxin, vilket behöver upprepas var sjätte månad.
Tandpressning
Patienter med bruxism kan uppleva huvudvärk, käkstivhet, käkledsknäppningar, lockkänsla, öronvärk och tinnitus. Många har provat bettskena eller bettjustering utan tillräcklig effekt.
Efter konsultation hos vår Öron-Näsa-Halsspecialist kan Botox-injektioner erbjudas. Biverkningarna är få, milda och övergående. Tuggsvaghet kan uppstå men påverkar sällan funktionen, och lätt muntorrhet kan förekomma men försvinner oftast inom en vecka. Behandlingen behöver vanligtvis upprepas 3-4 gånger per år.
Migrän
Botox är godkänt av Läkemedelsverket för att förebygga kronisk migrän. Behandlingen verkar genom att slappna av musklerna och blockera nervsignaler, vilket kan minska antalet migränattacker. På Akademikliniken använder vi endast säkra och välbeprövade metoder för att garantera bästa möjliga resultat för våra patienter.
Panna
Rynkor i pannan är dynamiska och uppstår när man höjer ögonbrynen eller ser förvånad ut, vilket gör att huden veckar sig.
Skrattrynkor
Vid ögats kant kan linjer, kända som kråksparkar, uppstå och förstärkas när vi ler, skrattar eller kisar mot solen. Med tiden blir dessa linjer djupare och kan sträcka sig längre bort från ögats kant, ned mot kinderna.
Med tiden kan rynkor bildas vid mungiporna, kända som ”sura mungipor”, på grund av en depressormuskel som drar nedåt, vilket kan ge ett surt uttryck. Ofta räcker det med en toxinbehandling, men ibland kan en kompletterande fillerbehandling behövas för att uppnå bästa resultat.
Bunnylines (näsrynkor)
Längs sidorna av näsan finns en muskel som kan dra ihop sig när vi skrattar, pratar eller ler, vilket skapar små linjer på näsan.
Haka
I hakan finns två muskler som kallas Mentalis. När dessa muskler är aktiva kan hakan peka uppåt eller nedåt och små gropar kan uppstå, vilket ger ett utseende som liknar en apelsinskal, ofta kallat ”apelsinhaka”.
Masseter (käkmuskeln)
Toxin injiceras i käkmuskeln för att minska dess storlek och skapa en mer V-formad ansiktsform. Behandlingen är även effektiv mot bruxism (tandgnissling) och spända käkmuskler som kan orsaka spänningshuvudvärk.
Kontraindikationer – när ska botulinumtoxin undvikas?
- Allergi mot botulinumtoxin
- Gravida och ammande kvinnor bör undvika användning av botox. …
- Personer som lider av vissa neuromuskulära sjukdomar, såsom myasthenia gravis eller amyotrofisk lateralskleros (ALS)
- Vid aktiv hudinfektion i det område som ska behandlas.
- Förväntningar och resultat: Individer med orealistiska förväntningar kan vara olämpliga att behandlas.
Att tänka på
Före
- Du bör inte ha någon infektion, feber eller känna dig sjuk.
- Det får inte finnas herpes eller någon infektion vid injektionsområdet.
- Du ska inte vara gravid eller amma.
- Behandlingen är inte lämplig för personer med Myasthenia Gravis, Eaton-Lamberts syndrom, blödningsrubbningar eller amyotrofisk lateralskleros (ALS).
- Undvik blodförtunnande läkemedel (rådgör med oss vid behov). Om du tar NSAID-preparat som Voltaren, Magnecyl eller Ipren, kan du lättare få blåmärken vid injektionsområdet.
Efter
- Undvik fysisk ansträngning, bastu, smink 24h efter din behandling.
- Inte röra eller använda preparat på behandlat område på minst 4 timmar.
- Undvika UV strålning (sol eller solarium) på 24 timmar.
- Inte massera, skrubba eller peela ansiktet på 2 veckor.
Jag vill bli kontaktad
Har du någon fråga eller fundering? Skriv in dina uppgifter så kontaktar vi dig snarast.
Du kanske även vill läsa om:
Kan alla behandlas?
Gravida och ammande får inte behandlas, likaså patienter med ALS, Myastenia Gravis (muskelsjukdom) och känd allergisk reaktion mot någon av ingredienserna i Botox.
Hur går behandlingen till?
Behandling med Botox är en snabb, enkel, smärtfri och säker procedur. Ingreppet tar inte mer än 10-20 minuter.
Med hjälp av en micro-nål injiceras individanpassade volymer av Botox in på flera väldefinierade ställen i de små ansiktsmusklerna. Sticken känns små och närmast smärtfria. Eftersom nålen är tunn och endast mycket små mängder vätska injiceras är det upplevda obehaget litet. Många patienter likställer känslan med ett myggbett. Ingen bedövning behövs (om du som patient inte önskar det).
Behandlingen tar i regel ca 15 min och man kan återgå direkt till sina dagliga göromål.
Vad kan Botox ge för biverkningar?
Biverkningar efter botoxbehandling är ovanliga. Vanligast är blåmärken och svullnad vid injektionsområdet. En mild huvudvärk kan i sällsynta fall uppkomma efter behandlingen och går oftast över av sig själv.
I vissa fall förekommer en lätt rodnad, pirrningar och ömhet på injektionsstället. Huvudvärk kan uppstå 1-2 dagar efter behandling och är av snabbt övergående karaktär. I ytterst sällsynta fall kan ögonlocket/ögonlocken hänga ner (s.k. ptos) efter behandlingen av pannan och eller bekymmersrynkan. Tillståndet normaliseras inom loppet av några veckor-månader. I ovanliga fall kan ämnet även sprida sig och bedöva andra muskler än de som avsågs med behandlingen, detta kan leda till slokande ögonlock eller asymmetri i dina ansiktsdrag.
En viss känsla av tyngd över ögonlocken kan inträffa och är vanligare hos äldre och särskilt hos individer med breda pannveck och livlig mimik. Tyngden och de funktionella besvären man får av att inte kunna höja ögonbrynen är besvärande för vissa de första 2-3 veckorna efter en behandling, men är inte att förväxla med ptosen där ögonlockets muskel förslappats med oförmåga att öppna ögat helt som följd.
Allergiska reaktioner är mycket ovanliga och medicinsk hjälp och beredskap finns på kliniken.
Vad ska jag tänka på efter behandlingen?
- Massera inte det behandlade området inom 24 timmar.
- Ligg inte ner inom 4 timmar efter behandling.
- Undvik aktivitet som orsakar rodnad inom 24 timmar så som fysisk träning och bastubad.
- Lägg inte make-up på det behandlade områdena inom 6 timmar efter behandling.
- Använd Paracetamol (Panodil eller Alvedon) vid behov.